Актуално

На фокус

12 убити в хаоса на летището в Кабул

12 убити в хаоса на летището в Кабул

19.08.2021

Втори фронт

590


12 души са убити в хаоса на и около летището в афганистанската столица Кабул, казаха талибаните и представители на НАТО. Талибаните призоваха хората, които все още са пред портите на летището, да се приберат вкъщи, ако нямат законното право да пътуват.

На кадри, публикувани в социалните медии се виждат тълпи от хора, които отчаяно се опитват да се доберат до евакуационните полети, докато талибаните стрелят във въздуха и бият всеки, който се опита да пробие периметъра.

Евакуационните полети от Кабул излитат почти празни, след като бойците образуваха ''стоманен пръстен'' около летище ''Хамид Карзай'' в Кабул, като по този начин блокираха десетки хиляди афганистанци и чужденци да излязат от страната. 

''Талибаните, противно на публичните изявления и ангажиментите към нашето правителство, не разрешават на афганистанците, които искат да напуснат страната, да стигнат до летището“, каза заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман, цитирана от RTE.

Към момента около 50 хил. предимно афганистанци са се събрали пред двата входа на летище ''Хамид Карзай''.

Хората, които са в капан на летището, казват, че талибаните блокират преминаването на всеки, който няма чуждестранен паспорт, а междувременно чужденци, включително британски и германски граждани, казват, че са попаднали в капан, неспособни да преминат през тълпите, за да се качат на самолет. Един от самолетите е излетял с половината от очаквания брой хора на борда във вторник, след като повече от 70 британци и афганистанци не са успели да стигнат до летището, предава The Times.

Огромни американски товарни самолети излитат със средно само 100 пътници от Кабул, въпреки че могат да превозят повече от 600. Германия, Австралия, Холандия, Франция и Италия, които помежду си се зарекоха да спасят хиляди хора, излитат само с няколко десетки души на борда на самолетите си, въпреки че имат капацитет да поемат стотици пътници.

Ситуацията подхранва страховете, че афганистанските съюзници на Запада почти нямат надежда да се измъкнат от Афганистан. И има нарастващи опасения, че съдбата на западняците може да се превърне в разменна монета за талибаните и дори да се окажат заложници.

Външният министър на Нидерландия Сигрид Кааг каза, че американците дават на самолетите само 30 минути на асфалта преди да им наредят да излетят и помоли САЩ за повече време. Нидерландия успя да евакуира първите си граждани в сряда, като 35 души бяха на борда на самолет, който кацна в грузинската столица Тбилиси, написа холандското министерство на отбраната в Туитър.

В първото си телевизионно интервю след превземането на Кабул от талибаните американският президент Джо Байдън, каза, че не е имало начин САЩ да се изтеглят от Афганистан ''без да настъпи хаос'', и допълни, че американските войски може да останат в Кабул и след крайния срок от 31 август, за да евакуират американците там, предава в. ''Гаридън''.

''Ако има останали американски граждани, ние ще останем, докато не ги измъкнем'', каза Байдън пред ABC News.

Той защити управлението на кампанията за изтеглянето на американските войски. Попитан дали смята, че може да е по-добре, Байдън отговори, че това едва ли е възможно и не е имало начин това да стане без да настъпи хаос в страната. ''Гаридън'' припомня, че това противоречи на казаното от Байдън преди седмици, когато той настоя, че ''вероятността талибаните да завладеят цялата страна е много малка''.

Байдън каза пред ABC, че талибаните сътрудничат, за да помогнат на американците да излязат от страната, но призна, че ''имам някои по-големи трудности'' при евакуацията на афганистанските граждани, свързани с САЩ.

САЩ заявиха, че са евакуирали 3200 души от Афганистан, но хиляди американци и десетки хиляди афганистанци, които искат да напуснат страната, остават.

ПРАЗНИК

По повод днешния национален празник на Афганистан Деня на независимостта талибаните издадоха декларация, която е първият им официален документ, откакто поеха контрола над страната, предаде ТАСС. Под заглавие "Декларация на Ислямския емират на  Афганистан послучай 102-та годишнина на независимостта на страната от британското владичество" представителят на движението Забихула Муджахид огласи текста в своя акаунт в Twitter.

Там пише: "Афганистанците много се гордеят, че страната се намира днес на прага на независимостта от американската окупация. Това е божествено благословение, за което всички афганистанци трябва да са благодарни. Длъжни сме да работим единно и искрено в интерес на ислямската система в нашата страна, а също за възстановяването и процъфтяването на държавата"

По повод празника лидерът на радикалното движение Хайбатула Ахундзада нареди да бъдат освободени политическите затворници в Афганистан. Информацията бе разпространена от говорителя на талибаните Кари Юсуф Ахмади.

„Върховният лидер на Ислямския емират шейх Ал-Хадис Хайбатула Ахундзада (Хафизула) нареди освобождаването на политическите затворници от всички затвори. Губернаторите на провинциите ще освободят от затворите в страната безусловно всички политически затворници от нисък и висок ранг и от утре ще ги предадат на техните семейства", написа Ахмади в Туитър.

   Източник: СЕГА

Свързани статии