Актуално

На фокус

12 области осъмнаха без нови случаи на ковид

12 области осъмнаха без нови случаи на ковид

14.06.2021

Втори фронт

481


42 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните към 00:00 часа на 14 юни. Те са установени с 3470 теста, което означава, че положителните проби са 1,21%. Новите жертви на пандемията са двама, с които общият им брой става 17 900. Като излекувани са отчетени 93-ма. В болница се намират 2284 са пациенти с ковид, 247 от тях са в интензивните отделения.

Най-много са новозаразените в столицата - 7. Следват Сливен, Благоевград и Бургас с по 6 случая. В 12 области обаче не са регистрирани нови заразени - Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София-област, Търговище, Шумен и Ямбол.

Едва 3263 поставени дози ваксини срещу ковид отчита статистиката. Така въпреки възможността за избор на ваксина, изнесените центрове за ваксинации и публичната имунизация на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, темпът, с който върви процесът на ваксиниране в България, остава бавен. В делничните дни поставените дози са около 20 000.

С неделните общият брой на поставените дози ваксина в страната вече е 1 577 024. Хората със завършен имунизационен цикъл са 698 734.Официално регистрираните преболедували са 389 495. Няма данни обаче колко от хората са и изкарали вируса, и ваксинирани.

"Няма много желаещи за ваксини и в един момент ще спрем на това, което сме постигнали и няма да можем да продължим напред", каза пред bTV д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на БЛС. "Възрастните и хората с хронични заболявания трябва да се ваксинират, защото това е високорисковата група, която ако се разболее, ще има неблагоприятни последици", припомни лекарят. Засега са ваксинирани едва около 30% при хората над 65 г.

Според лекаря "излизайки на улицата неваксинирани, ние си играем на руска рулетка. Никой не знае в кой момент ще го срещне и още по-тежкото е, че не се знае когато го срещне дали ще мине с една хрема, или ще е на интензивна терапия с кислород и интубация". "Малко се говори по темата какво правят ваксините и какъв е профилът за безопасност. Хората не бива да се успокояват, че са преболедували, много често има и повторна инфекция. За съжаление тя протича по-тежко с много по-сложни последици", каза още д-р Николова.

    Източник: СЕГА

Свързани статии