Актуално

На фокус

11 сенатори републиканци отказват да удостоверят победата на Байдън

11 сенатори републиканци отказват да удостоверят победата на Байдън

03.01.2021

Втори Фронт

803


Единадесет сенатори републиканци обявиха в събота, 2 януари, че ще се противопоставят на удостоверяването от Конгреса на резултата от президентските избори, в последен опит да оспорят победата на Джо Байдън срещу Доналд Тръмп.

Досега само един сенатор, Джош Хоули, беше изразил намерението си да оспори избора на Байдън по време на церемонията по сертифицирането, планирана за 6 януари. Този последен опит идва след многократни неуспехи на привържениците на Доналд Тръмп в съда да бъдат отменени резултатите от изборите в няколко ключови щата, където Джо Байдън победи, пише "Поан".

„Конгресът би трябвало незабавно да назначи избирателна комисия, упълномощена да разследва за евентуални “изборни измами“, се казва в изявление на единадесетте членове републиканци на Горната камара, начело с влиятелния сенатор от Тексас Тед Круз.

"Твърденията за измами и нередности на изборите през 2020 г. надхвърлят всички, които сме видели в живота си", заявява единадесетте сенатори. Комисията, която те искат да бъде създадена, трябва да „извърши извънреден десетдневен одит на резултатите в щатите“, където двамата кандидати имат много близки резултати. Ако този одит не се състои, "ние ще гласуваме на 6 януари за отхвърляне на електорите от тези спорни щати", добавят сенаторите. Според тях въпросните щати биха могли да свикат извънредни законодателни сесии и евентуално да ревизират своите изборни резултати.

В САЩ президентът се избира с всеобщо косвено гласуване. На 14 декември Избирателната колегия обяви победата на Джо Байдън с 306 електори срещу 232-ма за Доналд Тръмп, при необходими 270 електори, за да стане президент. Тогава лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл призна победата на Джо Байдън и призова републиканците да удостоверят този резултат.

Камарата и Сенатът трябва да се срещнат в сряда, за да удостоверят тези резултати, процедура, която обикновено е просто формалност. Но досегашният американски президент Доналд Тръмп продължава да твърди, че е спечелил изборите на 3 ноември с голяма разлика и призова своите привърженици да се съберат във Вашингтон в сряда.

Свързани статии

Левицата