Актуално

На фокус

11 българи чакат да бъдат евакуирани от Афганистан

11 българи чакат да бъдат евакуирани от Афганистан

17.08.2021

Втори фронт

2780


България започва подготянето на план за евакуацията на българите в Афганистан, съобщи пред медии служебният премиер Стефан Янев край граничното село Габрово, предава ''Дарик''.

Той заяви, че в  Афганистан в момента има 11 българи, които са във връзка с нашето Външно министерство и вече се подготвя план за евакуацията им. Янев допълни, че евакуирането на сънародниците ни ще се съгласува заедно с други граждани на държави в ЕС. 

Заради появата на тълпа от хора на пистата за излитане на летището в Кабул американските военни откриха  предупредителна стрелба във въздуха, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Вчера Германия прати военен самолет за евакуация на 64 нейни граждани, но поради ужасяващото стълпотворение на хора на летището в Кабул, които искат да се спасят, самолетът е успял да отлети само с девет пътници с германско гражданство. 

Някои от британските дипломати, излетели от Кабул при първите евакуационни полети, може да се върнат в Афганистан, за да помогнат при обработката на визи и документи, съобщава кореспондентът на Sky News в Близкия изток Алистър Бункал.

Министерството на външните работи във Великобритания потвърди, че специализираният персонал ще се насочи към Кабул възможно най-скоро и призна, че става въпрос за дипломати, който се се върнали само преди дни.

В момента на летището има около 900 британски военни и още няколкостотин в режим на готовност, които да бъдат изпратени, ако е необходимо.

Албания, Косово и Северна Македония изразиха готовност да приемат временно афганистанци, избягали от страната си, предаде Balkan Insight.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви пред медиите, че страната му ще приеме цивилни от Афганистан и че ще им бъде позволено да останат в страната, докато не бъде намерено трайно решение за тях.

''С цел да спасим живота на местното население на Афганистан, ние информирахме САЩ, че сме готови да приемем цивилни афганистанци, които през последните 20 години работят за мира в тази страна и които са били местна подкрепа за съюзническите войски на НАТО, включително нашите сили'', каза Заев.

Той каза, че Северна Македония може да настани бежанците в хотели и курорти и че това ще бъде покрито от САЩ.

''Ние сме солидарна страна. Нашите хора и нашето общество винаги са оказвали подкрепа и помощ, по същия начин, по който ние сме получавали помощ по време на големи катастрофи'', каза Заев.

Албания също изяви готовност да помогне. ''Вярно е, че през последните дни правителството на САЩ поиска от Албания да прецени дали можем да служим като транзитна държава за определен брой афганистански политически мигранти, които имат САЩ за крайна дестинация. Няма да кажем не, не само защото нашите съюзници искат това, но и защото сме Албания'', заяви албанският премиер Еди Рама в изявление във Facebook.

Президентът на Косово Вьоса Османи също потвърди, че страната ѝ се е съгласила с искането за предоставяне на временно убежище за бежанците. ''Косово зачита международното право и задължение да не затваря вратата за бежанците'', каза тя.

   Източник: СЕГА

Свързани статии