Актуално

На фокус

1/4 от хроничните заболявания се дължат на въздушното замърсяване

1/4 от хроничните заболявания се дължат на въздушното замърсяване

12.12.2022

Втори фронт

63


Нормите за замърсяванена въздуха трябва да се свалят още. Започнахме да влизаме в старите норми, но всъщност СЗО въведе по-ниски. 10% по-малко печелим заради високото замърсяване. 1/4 от хроничните заболявания се дължат на въздушното замърсяване.
Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев за "Твоят ден".

Той съобщи, че само една станция в София измерва фините прахови частици 2,5. "Измерват се едрите частици, но здравните ефекти се получават при по-малките частици, те проникват в кръвта и дробовете. По-важно е тях да измерим, а не по-големите, които носът успешно филтрира.

Когато станциите са инсталирани е имало повече промишлено замърсяване, а сега има повече трафик", обясни той.

Според него проблемът със замърсяването може да се реши като работим заедно. "Можем по-често да се возим на градския транспорт, да ползваме велосипеди, да ходим пеша. Можем да сменим средствата за отопление, държавата да дава стимули. Не трябва да се делим на държавата и всички останали, а да работим заедно", призова пулмологът.

Като депутат от ДБ Симидчиев има своята позиция за връчването на мандатите.

"Проф. Габровски е чудесен специалист. Въпреки това нашата парламентарна група няма да го подкрепи. Някои от лицата в кабинета по непотвърдени данни са партийно обвързани. Например се твърди, че за министър на енергетиката ще е Делян Добрев. Виждаме шанс за кабинет с втория мандат, но най-големият шанс е с третия", подчерта той.

   Източник: frognews

Свързани статии